El dimecres 2 de març, els nens i nenes de 2n de primària de les escoles Acadèmia Igualada, Ateneu Igualadí, Dolors Martí Badia, Emili Vallès, Gabriel Castellà, Garcia Fossas, Escola Pia i Mare del Diví Pastor, van participar a la posada en comú de la Unitat Didàctica Interdisciplinària que es va fer a Can Papasseit (Vilanova del Camí) i que organitzen les Escoles Municipals de Música i Art d’Igualada.

Aquest curs el tema ha estat el món dels animals i el punt de partida van ser sis poemes: la cuca, el camell, els grills, la puça, el cargol i els capgrossos que formen part del llibre Animalari de l’escriptor Enric Larreula. L’Albert Gumí, formador musical de l’activitat, en va fer l’adaptació musical creant la melodia i l’acompanyament instrumental adient per a cada poema.

De primer, els alumnes van assajar dirigits per l’Albert Gumí les cançons i els poemes que havien treballat a l'aula amb els seus mestres, però abans de cantar un grupet d’alumnes pujaven a l’escenari i amb molta traça, acompanyant-se de petits instruments per tal de crear un paisatge sonor, recitaven el poema que donava pas a la cançó. Desprès van sortir a la plaça i van esmorzar un tall de coca i xocolata obsequi del gremi de flequers de l’Anoia. Finalment, cap a mig mati van entrar de nou, mudats amb uns barrets que representaven cada un dels animals protagonistes dels poemes i que feien molt goig de veure, fets per ells mateixos, seguint les pautes que la formadora plàstica Glòria Escala, professora de l’escola d’art, havia compartit amb els seus mestres i van repetir les cançons que havien assajat com uns veritables artistes.

El concert va tenir una part molt emotiva ja que l’autor dels textos, Enric Larreula, va ser present al concert i en finalitzar va adreçar unes paraules al nens i nenes relacionant l’aprenentatge amb el joc i la diversió; els va explicar tot presentant Joan Pere Le Bihan, ex-director de les escoles Bressola de Catalunya Nord, un amic seu que l’acompanyava, que alguns dels poemes que ells havien cantat i altres de semblants també els havien cantat, amb melodies diferents, nens i nenes de la Catalunya Nord, aquell tros de país que va quedar a l’altra banda de la frontera... i seguidament, adreçant-se als nens i nenes com a petits professionals d’homes i dones que sereu! els va agrair els cants i l’esforç que hi havia posat, i els va dedicar una forta abraçada.

En el treball pedagògic de la Unitat Didàctica cal reconèixer la feina dels metres especialistes de música i de plàstica que prèviament havien seguit un curs de formació específic sota la guia dels formadors; també la del conjunt instrumental, molt nombrós per cert, i la cantant solista que va acompanyar les cançons, format per professors de l’escola de música d'Igualada, i la tasca de Marcos Orgaz, alumne de gràfica publicitària de l’escola d’art, que va fer un reportatge gràfic.

En acabar, l’autor dels poemes, els dos formadors i els mestres i les mestres  les escoles de primària van rebre un llibret recordatori de l’activitat amb fotografies dels alumnes i les propostes pedagògiques del curs de formació.

Per veure les fotografies i el video d'aquest article clica l'enllaç GALERIA

 

Share